Τόσο τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά και η πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά, όσο πολύ περισσότερο η απαράμιλλη φυσική του ομορφιά, καθιστούν το Πάπιγκο τον ιδανικό τόπο προσέλκυσης εναλλακτικού τουρισμού.
Το Πάπιγκο είναι ένα από τα 46 χωριά της οικιστικής, πολιτισμικής και ιστορικής ενότητας του Ζαγορίου. Η ιδιαίτερη δόμηση, η πλούσια βλάστηση της περιοχής και η απαράμιλλη αγριότητα του τοπίου του έλκουν πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτεικό, όλες τις εποχές του χρόνου. Χωρισμένο σε δύο «μαχαλάδες», το Μεγάλο και το Μικρό, που είναι κτισμένοι στα ριζά της Αστράκας κάτω από τους επιβλητικούς πύργους και τη μυθική Δρακόλιμνη, το Πάπιγκο έχει να επιδείξει παράδοση εξαιρετικής φιλοξενίας και ιδιαίτερο τρόπο διατήρησης της χωροταξικής και πολιτισμικής οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας.
Το όνομά της οφείλεται στο δράκο, ένα ον με μυθικές διαστάσεις, το οποίο λέγεται ότι κατοικούσε σε αυτή και ήταν σε διαρκή διαμάχη με το δράκο που ζούσε στο Σμόλικα.
Ανάμεσα στις κορυφές Λάπατος και Πλόσκος και σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, βρίσκεται η θρυλική Δρακόλιμνη. Τα νερά της λίμνης είναι πεντακάθαρα και φτάνουν σε βάθος 5 μέτρων. Πρόκειται για μια αλπική λίμνη και θεωρείται ότι προέρχεται από την εποχή των παγετώνων. Μπορείτε να πάτε μόνο με τα πόδια από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο.
To φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου. Τα διαφορετικά οικοσυστήματα τα οποία φιλοξενεί και η άγρια φύση η οποία ξεδιπλώνεται στο φαράγγι, σας προκαλεί να το επισκεφθείτε.
Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στα ΝΔ της Γκαμήλας, σε υψόμετρο μεταξύ 550 και 1778 μ.. Έχει μήκος 24 χλμ. περίπου και μέσο βάθος 900 μ. περίπου. Η αρχή του βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο. Πολλοί θεωρούν την αρχή του κοντά στο χωριό Μονοδέντρι, πράγμα που είναι αναληθές, γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν και το υπόλοιπο τμήμα του το ονομαστό Βικάκι. Το τέλος του φαραγγιού είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό στη γέφυρα της Αρίστης Παπίγκου.
Το 1965, δύο πρωτοπόροι ορειβάτες, ο Π. Ιδοσίδης και ο Ν. Κοτζιάς αναρριχήθηκαν στον Πύργο «Κούπο» μετά από 17 ώρες διαδρομής και στον δυτικό Πύργο «Πτηνό», μετά από 12 ώρες διαδρομής.
Το πιο ξεχωριστό κομμάτι του Παπίγκου είναι οι Πύργοι. Αυτοί οι εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί βρίσκονται νότια από την κορυφή της Αστράκας και τη συνδέουν με τη χαράδρα του Βίκου. Ο ψηλότερος από αυτούς τους Πύργους φτάνει στα 1788 μ. Στην απόληξή τους οι Πύργοι σχηματίζουν ένα σχετικά ήπιο οροπέδιο, την Γκοβοστίτσα, όπου τα παλιότερα χρόνια βοσκούσαν εκατοντάδες πρόβατα.
Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να κολυμπήσετε ή να ξεκουραστείτε σε μια από τις κολυμπήθρες, απολαμβάνοντας το πεντακάθαρο και κρύο νερό.
Ανάμεσα στους δύο οικισμούς του Παπίγκου ρέει το ρέμα Ρογκοβό που με τη διάβρωση του νερού έχει σχηματίσει αρκετά στρογγυλά κοιλώματα, που μοιάζουν με μικρές λιμνούλες, τις οποίες οι κάτοικοι ονομάζουν "οβίρες".
Το συγκρότημά μας διαθέτει 2 μικρά μαγαζάκια με είδη δώρων και αντίκες.
www.nikosiouliapapigo.gr